Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. Lär dig mer

Blogg

Välkommen till F-sektionens blogg!

Här hittar du inlägg om allt möjligt som rör sektionen; det kan röra sig om allt från styrelserapportering, till gågna aktiviteter, till löst prat om vad som helst som är orange of F-igt.

Vill du dela med dig av dina känslor och intryck från den senaste sittningen? Har du en massa tips om hur man klarar den där tentan som du vill förmedla till resten av sektionen? Kanske behöver du bara prata av dig lite?

Skicka ett meddelande till så ser vi till att ditt inlägg dyker upp här.

20 sep 2021 Jakob Wiren

Vi i likabehandlingskollegiet från F, W, och M har arbetat natt och dag för att anordna en inspirerande och relevant gästföreläsning till nollningen!
Den 28nde september smäller det och ingen mindre Peter Rung kommer till kåraulan för att föreläsa om macho-kultur och normer med ett fokus på universitetslivet och unga vuxna! ❤ Dra med alla dina vänner och ta en paus från plugget för att lära er något om ett ämne som är minst lika viktigt! ❤
Gå in i eventet och anmäl er via formuläret: Länk till formuläret

För dig som kanske missade Välkomstgasquen, eller bara vill höra vad Sanningsministern har att säga om den, här kommer en uppdatering!
29 aug 2019 Maja Svensson

Hallå ja! Detta är er Sanningsminister vid tangenterna som ska leverera ett stycke sanning till er. Ikväll var det dags för läsårets första sittning, Välkomstgasquen, och käre tid vilken stel stämning det blir när 70 % av salen inte har en aning om vad som händer!! För visst var det nollornas första sittning i regi av F-sektionen, och vem kan klandra dem, men de har ju inte koll på mycket så här tidigt i deras akademiska liv. Än har de inte lärt sig texterna till sångerna, hur man skålar eller vad som är kul att skriva i någons sångbok. Men här kommer i alla fall en resumé av kvällen.

Det hela började med Fösets storstilade entré till dramatisk musik. Allt var så långt helt i sin ordning; insläppet drog ut alldeles för länge på tiden, schemat låg efter mer än en halvtimme och vi stod hungriga och svettiga bakom stolarna och frestades av den läckra förrätten som stod på borden. När Föset satt sig fick alla vi andra också sitta och Sångförmännen drog igång ett inledande gyckel, som sig bör! Ett mycket underhållande och fyndigt gyckel om hur ouppskattade och ouppmärksammade de är. Som gammal sångförman håller jag med, men den generella stämningen i salen var inte lika medlidande.

Vidare till maten! Förrätten var en fantastisk skapelse beståendes av ugnsrostad potatis med både karamelliserad och picklad lök, och en rejäl klick av en mest utsökt sås (som jag inte vet vad det var). Den såg inte lika kul ut för min lökallergiske bordsgranne, men oj va gott det var! I glaset: ett lättdrucket vitt från Tyskland, slank ner utan invändningar. Huvudrätten var tabbouleh, sötpotatishummus och rostad blomkål. (Köttätarna fick kyckling om jag inte minns fel.) WOW vilket fantastiskt köksmästarpar vi har, de komponerar och lagar helt otrolig mat som jag tror att hela Lunds studentliv är avundsjuka på. Till huvudrätten serverades rosé, vilket jag tyckte kändes härligt, men det hade behövt lite kylning, vilket jag enkelt löste genom att hälla i isen från drinken i vinglaset (SO SUE ME). Efterrätten höll också hög klass (högre än tidigare sexmästerier då det känts som att dessa inte lagt ner lika mycket arbete i denna som andra rätter). Det serverades en panna cotta tror jag!? Det kanske var en creme brulée.. Passionsfrukt smakade den i alla fall, mycket gott och vackert framför allt!

I baren serverades i sedvanlig ordning fösdrinkar och hade jag varit en professionell sittningsbevakare hade jag förstås smakat på alla fem för att kunna ge er en fullständig recension, men det gjorde jag tyvärr inte! Jag kan dock meddela att Överfös Joar inte föll mig i smaken, lite väl röd och juiceig om ni fattar vad jag menar. Om du smakade en av fösdrinkarna får du gärna kommentera (=maila sanning@fsektionen.se) och berätta vad du tyckte om den. Men vad som stal all uppmärksamhet var Sexets experiment som inför varje sittning är en ny överraskning och kvällen till ära var en halv vattenmelon med drinkinnehåll! Denna kunde avnjutas ihop med tre kompisar och blev en riktig partyhöjare som fick alla att höja på ögonbrynen och sucka av avundsjuka! Jag delade en tillsammans med de underbara sångförmännen Linn och Markus samt ordförande Axel.

Så till kvällens underhållning: De som bjöd på gyckel var Sångförmännen, Föset, Ledningen, Caféet, Reiseleiteriet och Sexmästeriet. På senare år har gycklen gått från att vara ett liveframträdande till att bli en film vilket kanske säkerställer leveransen men jag tycker det tappar i gemytlighet. Så cudos till Föset som trotsade förödmjukelsen och först bjöd på roliga skämt om mintpastiller och sen en halvrolig sång om dem själva. Om du varit på välkomstgasque tidigare har du garanterat sett Reiseleiteriets gyckel eftersom det är exakt samma som alltid, minus whaleandet och plus en låååååång tystnad innan de ”went bananas”. Caféets gyckel handlade om att de sökte nyckelpigor och Sexet sjöng en sång och delade ut citronpriset till den person som fått en citronkärna på sin efterrätt, fyndigt tyckte jag! Men bäst var helt klart Ledningens Bonde söker fru-inspirerade gyckel, vad annars?! (OBS very biased). Detta följdes av sektionsordförandes oförberedda tal där det avslöjades att B1an är Axel Carlssons topp nio tentor.

Kontroverser under kvällen var att sångförmännen inte sjöng En komplex värld (what?!) utan istället grävde fram Linalgen och Spritbolaget. En helig regel inom sångförmannakåren är att man ALDRIG startar Spritbolaget, och framförallt inte på en finsittning, men tider förändras även i studentlivet ibland. Under kvällen gjordes också en studie om PPV vs PPH, och vid ledningsbordet var ställningen 3-3 innan sångboken där data samlades in skickades vidare. Du som har den fullständiga statistiken i din sångbok får gärna höra av dig till sanning@fsektionen.se så ska jag publicera resultatet i nästa inlägg.

Andra frågor som ställdes var Vem är den bästa Oskar av Oskar Keding och Oskar Andersson? Tyvärr kom vi inte överens så vi får anse resultatet som oavgjort. Vem var bäst klädd då? Jag uppskattade verkligen Carl Boklunds härliga linneset men snyggast var helt klart Jessica Lastow i en lila one-shoulder byxdress med korta ben. Till detta hade hon ett guldigt halsband och snygga svarta skor. Om hennes ovve är hennes dyraste plagg måste hon ha OTROLIGT många märken på för hon looked like a million dollars. Överlag var modegraden hög på alla gäster, men ikväll hade många av killarna prickat helt rätt i klädkoden med en lite mer avslappnad kavaj-look där man matchat kavajen med t-shirt och sneakers. Även snyggbyxan och skjorta går hem på den här typen av sittning, bra jobbat killar!

Kvällen i sin helhet var helt fantastisk och jag hade väldigt kul. Tack så mycket till alla som jobbar hårt och får detta att hända, sexet, sångförmän, föset, faddrar och nollor, ni är bäst allihopa. Till nästa sittning vill jag dock påminna alla nollor om att fästa sina pennor bättre i sångboken samt skaffa lagom långt snöre. Ni fattar nog varför när ni hämtar ut er sångbok.

XOXO Sanningsgirl

Utskotten brukar försöka ha nån form av kickoff för att lära känna varann och tagga igång. Så här gjorde vi i sanningsministeriet!
28 mar 2019 Leo Einarsson Fritid

En inte-så-varm-som-den-borde-vara dag i mars hade sanningsministeriet sin kick-off genom att gå till Hallands nation och käka gött tillsammans. Vi mötte upp alla i kön till Hallands och väntade en stund tills vi fick gå före alla i kön, för vi hade ju faktiskt bokat bord för oss ;)

Väl inne fick vi sätta oss till bords och invänta maten i gott sällskap. Att det faktiskt fanns riktiga tygdukar och inte pappersdukar gjorde några av oss väldigt förtjusta.

Efter att fått i oss go' mat, kom huvudeventet: kvällens frågesport! Temat var 1992 och vi fick bilda lag om 6 personer i varje. Frågorna var inte lätta! I mitt lag, Ministry of Fruits, visade det sig ganska snabbt att 3 av oss var såna som har koll på frågesports-trivia och resten av oss inte kände oss lika allmänbildade för tillfället. Vi var väldigt bra moralisk stöd dock och satte igång lite sång och glatt humör när det behövdes!

20 hiskeligt svåra frågor senare , med alldeles för lite matematiktema om ni frågar mig, så bytte vi svarsblankett med grannen och började rätta. Vår summering av ett antal grova uppskattningar gav oss faktiskt ett poäng! Efter rättningen och eliminerande av lag några i taget, stod det klart, att de två lagen i topp var fyllda med Sanningsministeriets funktionärer! Det slutade med att mitt team, Ministry of fruits, vann med ett ynka poäng och totalt 37(!) poäng!

Detta bevisar helt enkelt att sanningsministeriet vet bäst och sitter på all vettig information en nånsin kan tänka sig behöva!

Bra jobbat och tack för en trevlig kväll allesammans! Ska bli kul att se vad mer Sanning 2019 kommer hitta på :D

Läsårets första FETSM hade Halloween-tema, så självklart är det mest passande gycklet en sanningsenlig spökhistoria. Boooo!~~
5 nov 2018 Emelie Zhu

(Varning, viewer discretion is advised)

Det var den 31:a spooktober, dagen för godis och bus. Efter nollningens slut så hade nätterna börjat bli längre och kallare, mörkrets varelser hade blivit våghalsigare och fräckare...

Den arbetsamma arkivarien gick ner i Mattehusets välkända arkiv för att fortsätta bryggandet av det världsberömda morotsvinet Hilbeaux. Men ack, när arkivarien skulle tända ljuset i arkivet så flimrade enbart ljuset till lite innan lamporna sprack. Ett moln av damm verkade sväva mot arkivarien.
“Men vad i helskotta, jag dammade ju precis förra veckan!” utbrast arkivarien.

 • Vad är det här? Är det lukten av alkohol jag känner? hördes det komma från en liten undangömd vrå.
 • Hallå, vem är det där? frågade arkivarien medan han tänkte “arkivet är ju sjukt exklusivt, inte bara vem som helst har access hit!”
 • Jag är Greve T.E. och jag har kommit för att livnära mig, sade rösten när hen steg fram i ljuset av källaren. Hen hade långa, vita huggtänder, den blekaste huden och en mörk, skräckinjagande mantel (men, typ, inte en cool en som man får ha på sig som fös).
 • Oj men värst vilken killer utstyrsel du hade! Du ser ju ut som en riktigt fet vampyr! sa arkivarien medan han petade på grevens huggtänder. Tänderna känns så äkta!
 • Jo, det är ju för att dem är det! Men jag är ju inte vilken vampyr som helst, jag är en sådan fräck en som livnär mig på teknologens livskraft och glädje! MOHAHAHAH (skräckinjagande skratt)
  Arkivarien insåg nu vad T.E. stod för: tillståndsenheten!! :O Men ack, det var för sent! Greve T.E. sträckte fram det förfärade besluts-memo-t: ett kort meddelande i all-caps som löd “BYOB NU FÖRBJUDET”.
  Medan arkivarien kutade iväg för att finna söta sanningsspridarna så att de kunde föra vidare denna information till sektionen, så kom den fantastiska sektionsfotografen ner till arkivet för att hämta kameran. Greve T.E. hälsade på fotografen och bad om en bild för att “minnas min otroliga seger.” Som den ivriga fotograf han var, som aldrig tackade nej till att fota, så monterade han snabbt på blixten på kameran och fotade Greve T.E.. Greve T.E. pose-ade som om hen skulle på framsidan av Vogue-magazine, det vill säga, hen Vogue-ade.

 • Låt oss se dem bilderna nu då!
  Men när fotografen skulle kolla genom bilderna han precis tog, så var det enbart ett tomt arkiv som syntes i bilderna….
  Hmmm skumt, vad tror du har hänt med bilderna? frågade fotografen till greven, som stod lite snopet bakom, för hen hade ju glömt om vad hen var….

 • Äsch, det är en massans sketmög! Jag har lyckats förbjuda alla era BYOBs, så det så! Nästa gång jag kommer tillbaks, då kommer jag ha tagit all er glädje, era sittningar OCH Hilbert Café! Hela Mattehuset kommer bli mitt! MOHAHAHAHAHAH!
  Greven blev till ett moln av fladdermöss och flög iväg genom tunnlarna….

 • Äsch, det tricket har jag sett Batman göra innan, sade fotografen lite högt till sigsjälv, innan han insåg vad som greven hade sagt!
  Men som tur var, gick alla sexets mästare precis förbi arkivet då, och undrade varför fotografen såg så deppig ut :( Han hade ju brytit ihop till en ledsen hög på golvet. Arkivarien hann precis tillbaka ner i arkivet och såg alla samlade runt fotografen och insåg då att fotografen hade träffat Greve T.E. han med.

 • Det var Greve T.E. som precis var här! Hen livnär sig på teknologens glädje och livskraft och har därmed förbjudit BYOBs på campus!

 • Äsch, vad kan nån random snubbe som kallar sig Greve T.E. göra oss? fråga Joar

 • T.E. står för tillståndsenheten!!!¡ (Arkivarien)

 • Åh nejjjjjj!!,! Då kan dem ju visst förbjuda BYOBs! sade Tilda.

 • Och det är ju inte äns det värsta, det värsta är ju att hen är en vampyr! (Arkivarien)

 • Men om hen är en vampyr så kan ju silver avskräcka dem så att de aldrig kommer tillbaks! Men det näst bästa vi har är ju bara en life-size bronsälgsta–, började Rebecka.

 • Faktiskt så avslogs den motionen så vi fick aldrig en bronsälg, avbröt Oskar.

 • NEJJJJJJ!!!!! Vi är dödsdömdaaaaaa! skrek Tobias.

 • Finns det inte något annat sätt vi kan skydda sektionen mot Tillståndsenheten? frågade Karl

 • Hallå, är inte vampyrers kryptonit vitlök? sade Jakob. För föset har ju en ICA-påse med ca 70 vitlökar kvar i cafékylen från nollning, vi kan väl bara sprida ut dem lite överallt i Mattehuset så kommer tillståndenhetsvampyren eller vem den är att inte kunna komma tillbaks hit för att enforce-a förbjudet.
  Så på Jakobs geniala förslag och mästarnas kvicka agerande, så spreds 70 vitlökar runt i Mattehuset på en kort timme! Mattehuset, och dess kära arkiv, fick inga fler besök från Greven T.E. och sektionen lyckades leva lyckliga i alla sina dagar!

Allt tack vare mästarnas fina arbete på sittningar där massvis med god mat o dryck bjöds på så att man inte äns känner behovet av BYOB då det istället finns coola drinkar istället!

Disclaimer: det råder fortfarande BYOB-förbjud, pl0x don’t break förbjudet

Flyter ni någonsin bara runt och inte vet vad ni gör? Vi med. Och det är asnajs
30 aug 2018 Otto Holmström

Hej hej hallå hallå!

Vår faddergrupp har allt mellan himmel och jord. Allt mellan båt och pingvin, Stockholm och Malmö. Vårt spex var ju lätt bäst, Titanic och Danmark är ju helt rätt. Med Gustav Fridolin och Pingvin, och även en fullt levande båt, saknades ingenting. Även när maten växer i munnen håller vi humöret uppe. Hårt ris och aubergine är ingen match för oss. Vi dansar nolledansen bäst, när vi rullar in blir det fest.

Vår propganda är nästan lika tydlig som våra faddrars kommunikation. Tack och hej leverpastej, ni vet vilka vi är. Flytfestarna!