Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. Lär dig mer

Blogg

Välkommen till F-sektionens blogg!

Här hittar du inlägg om allt möjligt som rör sektionen; det kan röra sig om allt från styrelserapportering, till gågna aktiviteter, till löst prat om vad som helst som är orange of F-igt.

Vill du dela med dig av dina känslor och intryck från den senaste sittningen? Har du en massa tips om hur man klarar den där tentan som du vill förmedla till resten av sektionen? Kanske behöver du bara prata av dig lite?

Skicka ett meddelande till så ser vi till att ditt inlägg dyker upp här.

23 maj 2022 Vilma Ylvén

[Skrivet av Melinda Rydberg. Läs von Tänen numer 2 2022 för kontext.]

När jag gick i sexan, eller kanske var det sjuan, hade vi en dag vi fick ledigt och skulle göra ett dagsverke. Det betydde att man skulle göra någonting för att tjäna minst hundra kronor, och dessa pengar skulle gå till en organisation som röstats fram av alla i skolan. Många tog helt ledigt på dagen, och fick en hundralapp av sina föräldrar. Skandalöst. Man måste ju faktiskt jobba för pengarna, eller i alla fall försöka, vilket var precis vad jag och en vän gjorde. Vi bestämde oss för att baka chocolate chip cookies för att sälja till mina grannar. Hur mycket de såldes för eller vilket recept vi använde minns jag inte längre, men det skulle mycket väl kunna vara originalreceptet till det som jag kommer dela med mig av här. Kakorna vi gick och sålde var riktigt goda, men det var inte helt enkelt att sälja dem. Dels för att jag tyckte det var läskigt att knacka på dörrar och bara ville gå till dem jag kände, och dels för att jag inte kände så många grannar. Några blev sålda i alla fall, kanske tillräckligt för att kompensera mammas inköp av ingredienser. Sedan fick vi nog bara varsin hundring att lämna in ändå.

Sedan bakades det inga fler chocolate chip cookies förrän jag började plugga på F-sektionen år 2017. Vi skulle hänga med faddergruppen, och jag tyckte det skulle vara kul att ta med någonting hembakat att bjuda på, men vad skulle det bli? Det skulle vara tvunget att vara veganskt, och så var det någon som hade diabetes, så jag ville ju inte att det skulle vara bara socker i bakverket. Sen så får ju en diabetiker såklart bestämma själv vad hen kan och inte kan äta, men jag ville försöka vara omtänksam så då hittade jag recept på chocolate chip cookies, som innehöll en ganska stor mängd havre. Toppen tyckte jag! Men det var ju inte veganskt.. Så jag fortsatte med min research för att hitta alternativ till hur man kunde göra istället för att kunna modifiera receptet.

Originalreceptet jag hittade på alltommat.se, det verkar ha tagits bort från hemsidan.

Efter att ha gjort min research hade jag ett nytt, bättre recept, som dessutom var veganskt. Jag testade det och kakorna blev otroligt goda, och sega, och härliga. Alla älskade dem! Och pratade om dem i skolan nästa dag. Det ena ledde till det andra, och en person som inte var del av faddergruppen ville också smaka dem. Skulle jag alltså baka dem igen?

Svaret kom i första inläsningsveckan, när jag ville göra allt annat än att plugga. Det var dags att baka kakorna igen, kvällen innan tentan. Receptet förbättrades en aning från första gången, 300g choklad är lite svårt att få in i degen om den ska hålla ihop också. Så var kakorna klara och jag gick och la mig för kvällen. Dagen efter tog jag med mig dem till tentasalen och bjöd alla jag kände och kunde se, innan klockan blev 8.00. Vissa var skeptiska till kakorna, jag fick kommentarer som “Har du lagt laxermedel i dem?”, andra var mer uppskattande, vilket jag tyckte var kul. Det var i och för sig också kul med de som inte litade på mig. De tog ändå en varsin kaka, så de måste ju ha litat på mig litegrann. De lärde sig också att jag inte bakar med laxermedel.

Efter detta event tyckte jag att det skulle vara kul att baka dem till nästa tenta också - och så föddes traditionen att jag bakade dem till en tenta per tentaperiod. Klasskompisarna började se fram emot tentorna, de frågade om jag skulle baka den här tentaperioden också, de var uppskattade. De var goda. Folket var glada. Från början, till och med pandemin bakades det chocolate chip cookies i mitt kök. De blev kända som tentakakor, vilket jag fortfarande kallar dem för. När pandemin slog till slutade jag baka dem till tentor, men eftersom jag saknade dem så, så bakade jag dem en gång till min födelsedag. DOCK! inte utan att bjuda, dessa bjöds till släkt och medarbetare på sommarjobbet. Där var de också väldigt uppskattade, speciellt av den enda personen som var vegan. Hon sa att hon aldrig brukar kunna äta av fikat som bjuds för att det inte brukar vara veganskt. Så tänk på det nästa gång du planerar bjuda på kakor!

Efter detta tog det återigen ett tag innan kakorna bakades igen, det blev i februari 2022. Denna gången bjöds det till institutionen jag exjobbar hos och återigen var det mycket uppskattat. Dock var de inte veganska denna gång, för äldre personer och de från andra länder brukar inte vara veganer.
För att baka dessa gudomliga kakor behöver man skills, eller inte. Men de blir bättre då. En bunke, några ugnsplåtar, en ugn, kniv, skärbräda, måttsats och kanske en skål är allt man behöver. Och en kyl om man bor i en varm bostad.

Först vill man sätta på ugnen, det är det som annars brukar glömmas bort. Över- och undervärme vill man ha, och temperaturen ska vara 200 grader Celsius. Sedan hackar man upp chokladen och lägger i en skål i kylen för att bara kunna slänga i den i degen när det är dags. Genom att ha den i kylen smälter den inte lika mycket på händerna när man blandar i den :)

När det är gjort öppnar man yoghurtpaketet, och mäter upp havregrynen i en behållare så dessa två ingredienser också står redo. På detta sätt kan man sedan använda endast en hand för att kladda ihop allt, och en för att ha i alla ingredienser! Vilken grej!

Det var mina tips och tricks, nu kommer receptet! Det blir ca 36 stycken när jag gör dem.

200 g rumstempererat margarin/smör
3 dl mjöl
4.5 dl farinsocker
¾ dl socker
1 tsp bakpulver
1 tsp vaniljsocker
1 tsp salt
6.5 dl havregryn
200 g choklad (jag gillar mörk bakchoklad i dessa)
1-1.5 dl Oatly yogurt vaniljsmak

  1. Sätt på ugnen
  2. Hacka chokladen (lägg i kylen)
  3. Blanda ihop alla ingredienser från smör till salt i listan till en homogen blandning
  4. Lägg till havregrynen och chokladen och blanda homogent igen
  5. Häll i yoghurten tills degen precis håller ihop
  6. Rulla bollar av degen och lägg på en bakplåt (med bakplåtspapper om du vill slippa massa disk)
  7. Tryck till bollarna lite och lägg in i ugnen 7-8 minuter
  8. Ta av kakorna med bakplåtspappret från plåten så de kan svalna lite. När de börjar hålla formen kan de läggas över på galler
  9. Förvara i kylen om alla inte äts upp på en gång

Några frågor man kan ha om receptet:

Varför är det inte ens en hel dl vanligt socker i degen?
Svar: Inte vet jag, det är ett recept jag hittade på internet och ändrade litegrann. Sockret fick vara kvar som det var.

Funkar det med ko-yoghurt eller måste det vara havreyoghurt?
Svar: Jag har aldrig testat med ko-yoghurt, men det kan nog funka. Däremot skulle jag gissa att havreyoghurt är den bästa av de veganska alternativen eftersom det redan är havre i degen.

Hoppas du testar dem och de blev goda! Puss o kram <3

12 maj 2022 Vilma Ylvén

CHOCK!!

Det visar sig att det faktiskt är en person som har läst mina litterära mästerverk här på bloggen de senaste två månader, så det här inlägget tillägnar jag Bella, mitt största fan. <3

Till alla er andra har jag bara en sak att säga: Börja läsa bloggen – Erik Nilsson.

På tal om Erik så kommer veckans kunskap till er på pengartema, det visar sig att enkronor har en densitet på 275 kr/kg. Gör med den informationen vad ni vill, men helst bara snälla saker.

I övrigt så är det här mitt sista inlägg för terminen förmodligen. Otroligt tragiskt, men tyvärr så kommer jag att köra 2π till och vara kvar till nästa år. Så det finns en större än noll risk att ni blir utsatta för det här igen. Min enda lycka i livet är att skriva bullshit och finns det något bättre ställe än här att göra det än just här? Jag tror inte det. Jag var född till att bli en influencer helt enkelt. Se fram emot det tack. Annars blir jag ledsen.

För kanske sista gången,
von Tänen

6 maj 2022 Vilma Ylvén

Er favorit-influencer är tillbaka efter påsklovet! (obs det är jag ifall det var oklart)

Den här veckan är nog ganska kaos för många, jag vet att det varit det för mig i alla fall. I tisdags var det bland annat caféfest varifrån jag tog två lärdomar som idag också kommer att fungera som veckans kunskap:

  1. M-are är bedrövligt dåliga på att hålla koll på sina maskotar (obs hett tips, de ser väldigt fina ut i träd)
  2. Limoncello tar slut alldeles för snabbt

Men det var väldigt roligt i alla fall. Vi i von Tänen hoppas i alla fall att ni festar säkert och undviker att ha sex utomhus under resten av månaden, men framför allt, att ni har kul. Snart ses vi ju igen med ett nytt nummer, och då blir det ju fan hur kul som helst! Tror det händer andra saker i maj också men de känns mindre viktiga.

Dagens shoutout går till melodifestivalen för att ha producerat absolute bangers i minst 20 år. När ska vi äntligen erkänna att det är kvalitet och sluta spela odansbar elektro på klubbar? Jag tycker att det är dags.

Dans och dinosaurier,
von Tänen

14 apr 2022 Vilma Ylvén

GLAD PÅSK PEOPLE!!

Det blir ett kort blogginlägg den här veckan, eftersom att jag förstår att ni alla är mätta på ägg upp i armhålorna. Men vet ni vad? Jag tycker att alla bör ha en minst en halv-dålig konspirationsteori som de tror på. Livet blir liksom lite roligare då, så jag tänkte att jag delar med mig av min. Jag tror stenhårt på att bra hållning är en myt. Som i att man får inte ryggvärk av dålig hållning. Jag har absolut ingen aning om detta är sant men jag väljer att förbli blissfully ignorant.

Veckans kunskap är vad som räknas som pengatvätt och vad som inte gör det. Det visar sig att allt som man tror räknas som pengatvätt faktiskt är det. Jobbigt. Det är nog bästa att inte göra det.

$$$$$$$$$,
von Tänen

11 apr 2022 Pontus Lindberg

Dag 21 av att se hur lång tid det tar innan nån överhuvudtaget upptäcker att det finns en blogg. HELLOOOOOO
IS ANYBODY THEREEEEE
I AM LIVING IN THE WALLS