Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. Lär dig mer

Tentakakor (recept)

23 maj 2022 Vilma Ylvén

[Skrivet av Melinda Rydberg. Läs von Tänen numer 2 2022 för kontext.]

När jag gick i sexan, eller kanske var det sjuan, hade vi en dag vi fick ledigt och skulle göra ett dagsverke. Det betydde att man skulle göra någonting för att tjäna minst hundra kronor, och dessa pengar skulle gå till en organisation som röstats fram av alla i skolan. Många tog helt ledigt på dagen, och fick en hundralapp av sina föräldrar. Skandalöst. Man måste ju faktiskt jobba för pengarna, eller i alla fall försöka, vilket var precis vad jag och en vän gjorde. Vi bestämde oss för att baka chocolate chip cookies för att sälja till mina grannar. Hur mycket de såldes för eller vilket recept vi använde minns jag inte längre, men det skulle mycket väl kunna vara originalreceptet till det som jag kommer dela med mig av här. Kakorna vi gick och sålde var riktigt goda, men det var inte helt enkelt att sälja dem. Dels för att jag tyckte det var läskigt att knacka på dörrar och bara ville gå till dem jag kände, och dels för att jag inte kände så många grannar. Några blev sålda i alla fall, kanske tillräckligt för att kompensera mammas inköp av ingredienser. Sedan fick vi nog bara varsin hundring att lämna in ändå.

Sedan bakades det inga fler chocolate chip cookies förrän jag började plugga på F-sektionen år 2017. Vi skulle hänga med faddergruppen, och jag tyckte det skulle vara kul att ta med någonting hembakat att bjuda på, men vad skulle det bli? Det skulle vara tvunget att vara veganskt, och så var det någon som hade diabetes, så jag ville ju inte att det skulle vara bara socker i bakverket. Sen så får ju en diabetiker såklart bestämma själv vad hen kan och inte kan äta, men jag ville försöka vara omtänksam så då hittade jag recept på chocolate chip cookies, som innehöll en ganska stor mängd havre. Toppen tyckte jag! Men det var ju inte veganskt.. Så jag fortsatte med min research för att hitta alternativ till hur man kunde göra istället för att kunna modifiera receptet.

Originalreceptet jag hittade på alltommat.se, det verkar ha tagits bort från hemsidan.

Efter att ha gjort min research hade jag ett nytt, bättre recept, som dessutom var veganskt. Jag testade det och kakorna blev otroligt goda, och sega, och härliga. Alla älskade dem! Och pratade om dem i skolan nästa dag. Det ena ledde till det andra, och en person som inte var del av faddergruppen ville också smaka dem. Skulle jag alltså baka dem igen?

Svaret kom i första inläsningsveckan, när jag ville göra allt annat än att plugga. Det var dags att baka kakorna igen, kvällen innan tentan. Receptet förbättrades en aning från första gången, 300g choklad är lite svårt att få in i degen om den ska hålla ihop också. Så var kakorna klara och jag gick och la mig för kvällen. Dagen efter tog jag med mig dem till tentasalen och bjöd alla jag kände och kunde se, innan klockan blev 8.00. Vissa var skeptiska till kakorna, jag fick kommentarer som “Har du lagt laxermedel i dem?”, andra var mer uppskattande, vilket jag tyckte var kul. Det var i och för sig också kul med de som inte litade på mig. De tog ändå en varsin kaka, så de måste ju ha litat på mig litegrann. De lärde sig också att jag inte bakar med laxermedel.

Efter detta event tyckte jag att det skulle vara kul att baka dem till nästa tenta också - och så föddes traditionen att jag bakade dem till en tenta per tentaperiod. Klasskompisarna började se fram emot tentorna, de frågade om jag skulle baka den här tentaperioden också, de var uppskattade. De var goda. Folket var glada. Från början, till och med pandemin bakades det chocolate chip cookies i mitt kök. De blev kända som tentakakor, vilket jag fortfarande kallar dem för. När pandemin slog till slutade jag baka dem till tentor, men eftersom jag saknade dem så, så bakade jag dem en gång till min födelsedag. DOCK! inte utan att bjuda, dessa bjöds till släkt och medarbetare på sommarjobbet. Där var de också väldigt uppskattade, speciellt av den enda personen som var vegan. Hon sa att hon aldrig brukar kunna äta av fikat som bjuds för att det inte brukar vara veganskt. Så tänk på det nästa gång du planerar bjuda på kakor!

Efter detta tog det återigen ett tag innan kakorna bakades igen, det blev i februari 2022. Denna gången bjöds det till institutionen jag exjobbar hos och återigen var det mycket uppskattat. Dock var de inte veganska denna gång, för äldre personer och de från andra länder brukar inte vara veganer.
För att baka dessa gudomliga kakor behöver man skills, eller inte. Men de blir bättre då. En bunke, några ugnsplåtar, en ugn, kniv, skärbräda, måttsats och kanske en skål är allt man behöver. Och en kyl om man bor i en varm bostad.

Först vill man sätta på ugnen, det är det som annars brukar glömmas bort. Över- och undervärme vill man ha, och temperaturen ska vara 200 grader Celsius. Sedan hackar man upp chokladen och lägger i en skål i kylen för att bara kunna slänga i den i degen när det är dags. Genom att ha den i kylen smälter den inte lika mycket på händerna när man blandar i den :)

När det är gjort öppnar man yoghurtpaketet, och mäter upp havregrynen i en behållare så dessa två ingredienser också står redo. På detta sätt kan man sedan använda endast en hand för att kladda ihop allt, och en för att ha i alla ingredienser! Vilken grej!

Det var mina tips och tricks, nu kommer receptet! Det blir ca 36 stycken när jag gör dem.

200 g rumstempererat margarin/smör
3 dl mjöl
4.5 dl farinsocker
¾ dl socker
1 tsp bakpulver
1 tsp vaniljsocker
1 tsp salt
6.5 dl havregryn
200 g choklad (jag gillar mörk bakchoklad i dessa)
0.5-1 dl Oatly yoghurt vaniljsmak

  1. Sätt på ugnen
  2. Hacka chokladen (lägg i kylen)
  3. Blanda ihop alla ingredienser från smör till salt i listan till en homogen blandning
  4. Lägg till havregrynen och chokladen och blanda homogent igen
  5. Häll i yoghurten tills degen precis håller ihop
  6. Rulla bollar av degen och lägg på en bakplåt (med bakplåtspapper om du vill slippa massa disk)
  7. Tryck till bollarna lite och lägg in i ugnen 7-8 minuter
  8. Ta av kakorna med bakplåtspappret från plåten så de kan svalna lite. När de börjar hålla formen kan de läggas över på galler
  9. Förvara i kylen om alla inte äts upp på en gång

Några frågor man kan ha om receptet:

Varför är det inte ens en hel dl vanligt socker i degen?
Svar: Inte vet jag, det är ett recept jag hittade på internet och ändrade lite grann. Sockret fick vara kvar som det var.

Funkar det med ko-yoghurt eller måste det vara havreyoghurt?
Svar: Jag har aldrig testat med ko-yoghurt, men det kan nog funka. Däremot skulle jag gissa att havreyoghurt är den bästa av de veganska alternativen eftersom det redan är havre i degen.

Hoppas du testar dem och de blev goda! Puss o kram <3