Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. Lär dig mer

Teman genom tiderna - Del 2

2 apr 2017 Jessica Lastow

Här kommer del två av nollningstemasammanfattningarna. Oj, vad mycket fakta vi har hittat! Vi arkivarier har nästan blivit lite virriga av denna informationsbomb. Nu när ni är lite varmare i arkivkläderna slår vi till med hela åtta stycken nollningstemasammanfattningar.

“Robin Hood”-nollning* (2002)
“Robin Hood”-föset verkar ha gett bort all sin kreativitet till de fattiga för det finns inte mycket spännande att hitta om denna nollning. Svar på frågan om hur nollningen upplevdes av nollorna är bland annat “ointressanta event” och det sorgliga svaret “inte så kul, mina faddrar var inte med så mycket”. Hälften av materialet som sparades efter nollningen är diverse utskrifter av kvitton från en utflykt till Glimmingehus som trots allt organiserades - men det var allt.

“Ärkeänglar - tillbaka till begynnelsen”-nollning (2003)
Ingen utflykt till något särskilt ställe organiserades det här året, men däremot en bussresa till, för chauffören och bussbolaget, “en okänd plats i norra Skåne”. Denna plats är fortfarande okänd. Mut-uppdragsfösen leddes det här året av ena riktiga öfverliggare - en F98, en F96 (densamme var även överfös ‘98, en person värd att hedra), och en F93. Det är lite osäkert hur temat manifesterades i praktiken, men vi tror att det kan ha varit ett ovanligt inslag av religiösa undertoner, och ett dåligt försök till att gömma det. Denna teori styrks av det faktum att föseriets pärm från detta år är märkt “The Holy Bible”, och att nolleguiderna hade en massa bibelreferenser.

Piratnollning* (2004)
Detta var det första inslaget av pirattema på en nollning på F-sektionen. En kul upptäckt var att listan med faddrar och diverse andra oviktiga dokument var typsatta i LaTeX. Om det var värt besväret är en fråga i sig, men fint blev det i alla fall. Även detta år gjorde man en utflykt till Ven för att besöka “Tycho Brahe”-museet, trots att vi inte helt lyckats säkerställa hur det hjälper att titta upp i himlen när man är på väg att borda ett skepp. Vi är ganska säkra på att ett lunchföredrag denna nollning gästades av Gottfrid Svartholm, Sveriges mest kända pirat.

Orientalisk nollning* (2005)
Runt denna nollning börjar man märka att föseriet börjar byta namn till föset. I mötesprotokoll benämner de sig själva som föset, men i gyckel skrivna till dem kallas de fösare. Det var först runt 2008 som fösare och föseri var helt försvunnet. Det kan vara så att ni läsare har hört talas om detta tema tidigare, för detta var en ökänd nollning. Detta år var det nämligen så att man hade lyckats frakta hit en livs levande kamel från Egypten, och gick med denna i regattatåget upp till sjön Sjön… eller blandar vi möjligen ihop det med något annat år?

Maginollning* (2006)
Fram tills detta magiska år hade man haft något man kallade manliga lekar och tjejsittning (där lekarna följdes upp av sittningen direkt efteråt), men på grund av en krock med ED-dischot struntade man i tjejsittningen och hade istället en kompromiss i form av “uppvärmning” som bestod av “väldigt manliga lekar” och “aerobicsträning”. Detta är en av anledningarna varför aerobics så lätt associeras med “manligt” i LTH-sammanhang. På de varma sensommardagarna under nollningen satt många nollor i gräset med en “Harry Potter”-bok i handen. För att impa på nollorna investerade man i en äkta Nimbus 2000, som föset faktiskt lärde sig flyga på.

“Krig och kärlek”-nollning (2007)
Här finns det sista spåret av den gamla benämningen på nollningsledarna, nämligen mailadressen overfoseriet@fsek.lth.se. Utöver detta finns, härifrån och framåt, inga systematiska referenser till föseriet och fösare. Det finns heller inte många systematiska referenser till hur självaste nollningen utspelade sig på F på grund av maskinsektionens arkivinkvisition. I helrött gick de runt och brände allt intellektuellt de kunde hitta. Ingen förväntade sig detta, och de tog LTH med storm. Mest intellektuellt material gick att hitta i F-arkivet och det blev därför deras sista mål. Det som finns kvar av nollningspärmen 2007 är därför endast några enstaka papper som klarade sig. Generellt är det så att saker som borde finnas i arkivet men ej kan hittas förmodligen omintetgjorts under inkvisitionen.

Hippienollning* (2008)
Detta var en väldigt kontroversiell nollning, och väldigt få minns något från den. När man frågar F-are som nollades det här året vad som egentligen hände får man svar som “chilla, mannen”, “varför ställer du så många frågor”, och “ska du inte suga på den här sockerbiten istället?”. Man organiserade ett nollecamp till Sullivan County, och till overallpaketet vid nollningens start uppmanades alla nollor att köpa märken, sångbok, och ett hundra gram per faddergrupp.

“Ye Olde Britannia”-nollning (2009)
Det var detta år som F-sektionen utvecklade sitt kollektiva intresse för whiskey, efter ett nollecamp på höglandet i Skottland. Det mest storslagna var däremot en utflykt till London läsvecka 2, då man besökte Sherlock Holmes-museet fick en rundtur av Buckingham Palace av självaste drottningen. Man gav i gengäld bort en orange F-overall, som fortfarande pryder palatsets väggar. Drottningen tar ibland ner overallen från väggen och sover i den.

Ta det lugnt, alla fans! Vi ska ge er mer! Del 3 av 3, som kommer handla om nollningarna 2010 till 2017 kommer publiceras på tisdag. Vi hörs då!

Om du har frågor, funderingar, åsikter eller rent av bara vill ha någon att snacka med så är vi arkivarier alltid tillgängliga på arkiv(a)fsektionen.se!

*Namn på nollningarna kan avvika från originalnamnet