Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. Lär dig mer

Visionärt möte om likabehandling

26 jan 2017 Alexandra Sjösten

Under tisdag kväll den 13 december samlades sektionsstyrelsen och andra funktionärer för ett visionärt möte med fokus på jämställdhet inom F-sektionen. Med hög uppslutning, där dessutom jag kvällen till ära blivit inbjuden, satte diskussionerna snabbt igång där vi benade ut frågor om vad jämställdhet innefattar, likväl vad det innebär för sektionen. I synnerhet gjordes lämpliga problematiseringar av nuläget, samtidigt som visioner med tillhörande lösningsförslag utarbetades.

Det är synnerligen intressant vad som innefattas av begreppet jämställdhet. I grund och botten innebär det jämlikhet mellan könen, men i vilka avseenden är för var och en att lägga sina egna värderingar i. Under det visionära mötet betonades dels könsfördelning som konkreta statistiska företeelser, dels kultur, normer, och attityder, som kan anses vara av den “mjukare” sortens delfrågor, som sådant som berör vad som är jämställdhet.

För sektionens del kan detta appliceras genom att analysera hur könsfördelningen ser ut exempelvis bland alla medlemmar eller bland förtroendevalda. Vad gäller det förstnämnda utgörs ungefär 75 % av sektionen av män, vilket under våra diskussioner var en del av problematiseringen. Det är utan tvekan en svår fråga att angripa, där vi å ena sidan eftersträvar en jämn fördelning som återspeglar det samhälle sektionen är en del av – där samhället å andra sidan stadfäst normer om vad som är en “typisk teknolog”, vilka beklagligt nog inte går i linje med sektionens värderingar. F-sektionen vill inte att “typisk teknolog” ska vara manligt kodat. Likaså finns det mycket mer än fördelning att diskutera, men att bedriva ett normkritiskt arbete innebär ju att synliggöra och problematisera skadliga normer – varvid vi måste göra mer och våga vara kritiska där kritik är befogad. Att bedriva ett värdebaserat ledarskap i processen att göra sektionen mer jämställd är något som inte görs i en handvändning, men det måste tas på allvar och det nu.

Den stora utmaningen, både i samhället i stort och under vårt möte, är att finna hållbara och långsiktiga lösningar till ojämställdheten och de problem de medför. Men med den nya styrelse- och nämndreformen som till årsskiftet vinner stadgeenlig kraft, tror jag att vi har möjligheten att påbörja ett mer genomsyrande arbete, där varje institution och individ på sektionen kan ta sitt personliga ansvar utifrån sina egna förutsättningar. Vi behöver för det första göra breda överenskomna planer om hur arbetet ska fortgå. Exempelvis finns det olika fokus bland olika instanser på sektionen, vilket är en fördel sett till både våra möjligheter att arbeta på olika fronter och att kunna ta in flera perspektiv. Därefter behövs det inrättas strukturer för att följa upp, diskutera och utveckla likabehandlingsarbetet för att skapa kontinuitet.

Det är utan tvekan att nästa års likabehandlingsutskott tänker vara i framkant och finnas som ständigt stöd i detta arbete.

Robin Bernståhle
Likabehandlingsordförande