Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. Lär dig mer

Välkomstgasque 28/8 2019

För dig som kanske missade Välkomstgasquen, eller bara vill höra vad Sanningsministern har att säga om den, här kommer en uppdatering!
29 aug 2019 Maja Svensson

Hallå ja! Detta är er Sanningsminister vid tangenterna som ska leverera ett stycke sanning till er. Ikväll var det dags för läsårets första sittning, Välkomstgasquen, och käre tid vilken stel stämning det blir när 70 % av salen inte har en aning om vad som händer!! För visst var det nollornas första sittning i regi av F-sektionen, och vem kan klandra dem, men de har ju inte koll på mycket så här tidigt i deras akademiska liv. Än har de inte lärt sig texterna till sångerna, hur man skålar eller vad som är kul att skriva i någons sångbok. Men här kommer i alla fall en resumé av kvällen.

Det hela började med Fösets storstilade entré till dramatisk musik. Allt var så långt helt i sin ordning; insläppet drog ut alldeles för länge på tiden, schemat låg efter mer än en halvtimme och vi stod hungriga och svettiga bakom stolarna och frestades av den läckra förrätten som stod på borden. När Föset satt sig fick alla vi andra också sitta och Sångförmännen drog igång ett inledande gyckel, som sig bör! Ett mycket underhållande och fyndigt gyckel om hur ouppskattade och ouppmärksammade de är. Som gammal sångförman håller jag med, men den generella stämningen i salen var inte lika medlidande.

Vidare till maten! Förrätten var en fantastisk skapelse beståendes av ugnsrostad potatis med både karamelliserad och picklad lök, och en rejäl klick av en mest utsökt sås (som jag inte vet vad det var). Den såg inte lika kul ut för min lökallergiske bordsgranne, men oj va gott det var! I glaset: ett lättdrucket vitt från Tyskland, slank ner utan invändningar. Huvudrätten var tabbouleh, sötpotatishummus och rostad blomkål. (Köttätarna fick kyckling om jag inte minns fel.) WOW vilket fantastiskt köksmästarpar vi har, de komponerar och lagar helt otrolig mat som jag tror att hela Lunds studentliv är avundsjuka på. Till huvudrätten serverades rosé, vilket jag tyckte kändes härligt, men det hade behövt lite kylning, vilket jag enkelt löste genom att hälla i isen från drinken i vinglaset (SO SUE ME). Efterrätten höll också hög klass (högre än tidigare sexmästerier då det känts som att dessa inte lagt ner lika mycket arbete i denna som andra rätter). Det serverades en panna cotta tror jag!? Det kanske var en creme brulée.. Passionsfrukt smakade den i alla fall, mycket gott och vackert framför allt!

I baren serverades i sedvanlig ordning fösdrinkar och hade jag varit en professionell sittningsbevakare hade jag förstås smakat på alla fem för att kunna ge er en fullständig recension, men det gjorde jag tyvärr inte! Jag kan dock meddela att Överfös Joar inte föll mig i smaken, lite väl röd och juiceig om ni fattar vad jag menar. Om du smakade en av fösdrinkarna får du gärna kommentera (=maila sanning@fsektionen.se) och berätta vad du tyckte om den. Men vad som stal all uppmärksamhet var Sexets experiment som inför varje sittning är en ny överraskning och kvällen till ära var en halv vattenmelon med drinkinnehåll! Denna kunde avnjutas ihop med tre kompisar och blev en riktig partyhöjare som fick alla att höja på ögonbrynen och sucka av avundsjuka! Jag delade en tillsammans med de underbara sångförmännen Linn och Markus samt ordförande Axel.

Så till kvällens underhållning: De som bjöd på gyckel var Sångförmännen, Föset, Ledningen, Caféet, Reiseleiteriet och Sexmästeriet. På senare år har gycklen gått från att vara ett liveframträdande till att bli en film vilket kanske säkerställer leveransen men jag tycker det tappar i gemytlighet. Så cudos till Föset som trotsade förödmjukelsen och först bjöd på roliga skämt om mintpastiller och sen en halvrolig sång om dem själva. Om du varit på välkomstgasque tidigare har du garanterat sett Reiseleiteriets gyckel eftersom det är exakt samma som alltid, minus whaleandet och plus en låååååång tystnad innan de ”went bananas”. Caféets gyckel handlade om att de sökte nyckelpigor och Sexet sjöng en sång och delade ut citronpriset till den person som fått en citronkärna på sin efterrätt, fyndigt tyckte jag! Men bäst var helt klart Ledningens Bonde söker fru-inspirerade gyckel, vad annars?! (OBS very biased). Detta följdes av sektionsordförandes oförberedda tal där det avslöjades att B1an är Axel Carlssons topp nio tentor.

Kontroverser under kvällen var att sångförmännen inte sjöng En komplex värld (what?!) utan istället grävde fram Linalgen och Spritbolaget. En helig regel inom sångförmannakåren är att man ALDRIG startar Spritbolaget, och framförallt inte på en finsittning, men tider förändras även i studentlivet ibland. Under kvällen gjordes också en studie om PPV vs PPH, och vid ledningsbordet var ställningen 3-3 innan sångboken där data samlades in skickades vidare. Du som har den fullständiga statistiken i din sångbok får gärna höra av dig till sanning@fsektionen.se så ska jag publicera resultatet i nästa inlägg.

Andra frågor som ställdes var Vem är den bästa Oskar av Oskar Keding och Oskar Andersson? Tyvärr kom vi inte överens så vi får anse resultatet som oavgjort. Vem var bäst klädd då? Jag uppskattade verkligen Carl Boklunds härliga linneset men snyggast var helt klart Jessica Lastow i en lila one-shoulder byxdress med korta ben. Till detta hade hon ett guldigt halsband och snygga svarta skor. Om hennes ovve är hennes dyraste plagg måste hon ha OTROLIGT många märken på för hon looked like a million dollars. Överlag var modegraden hög på alla gäster, men ikväll hade många av killarna prickat helt rätt i klädkoden med en lite mer avslappnad kavaj-look där man matchat kavajen med t-shirt och sneakers. Även snyggbyxan och skjorta går hem på den här typen av sittning, bra jobbat killar!

Kvällen i sin helhet var helt fantastisk och jag hade väldigt kul. Tack så mycket till alla som jobbar hårt och får detta att hända, sexet, sångförmän, föset, faddrar och nollor, ni är bäst allihopa. Till nästa sittning vill jag dock påminna alla nollor om att fästa sina pennor bättre i sångboken samt skaffa lagom långt snöre. Ni fattar nog varför när ni hämtar ut er sångbok.

XOXO Sanningsgirl