Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies. Lär dig mer

VAD ÄR NOLLNINGEN?

Livet som student i Lund och på LTH är fullt av möjligheter till att utforska sina intressen, knyta nya kontakter och lära sig nya saker. Nu som blivande student tar du verkligen klivet in i en ny värld. Men som nykommen till Lund finns det många nya saker som man kommer behöva bekanta sig med både i studierna och allt runtomkring.

Nollningen kommer att vara din första månad som student vid F-sektionen och den är till just för att hjälpa dig komma in i hur livet i Lund fungerar. Som nolla kommer du att bli indelad i en faddergrupp, tillsammans med ca 15 andra nollor och 6 faddrar. Dina faddrar är äldre studenter på F-sektionen som kommer kunna hjälpa till med alla möjliga frågor som kan tänkas dyka upp. Under nollningen kommer det sedan att ske massvis med olika aktiviteter och events så som idrottskvällar, studiekvällar, lekar, inspirerande lunchföredrag från företag, fester och sittningar med studenter från ditt eget och andra program. Allt för att du ska kunna lära känna dina blivande studiekamrater, bekanta dig med hur studierna fungerar samt lära dig mer om Lund och studentlivet.

Under den första veckan kommer du inte att ha börjat studera dina kurser än, utan denna vecka är helt ämnat åt att ge dig inblick i hur LTH fungerar. Du kommer att få lära känna din faddergrupp och andra nya studiekamrater i olika aktiviteter.

Efter första veckan kommer ordinarie kurser att börja, men nollningens aktiviteter kommer att fortsätta ändå men inte under skoltid.

Saker som är bra att tänka på under nollningen:

När studierna väl kommer igång är det viktigt att man håller sig i fas med veckoplaneringen i kurserna. Även om kvällarna är fyllda av lockande aktiviteter är det viktigt att hitta tid för att sitta med sina böcker. Ditt skolschema kan se ganska tomt ut ibland, men luckorna finns till för att du ska hinna räkna på uppgifter. Fråga gärna dina faddrar om studietips, och försök delta på de studiekvällar och övningstillfällen som erbjuds.

Den första tiden i Lund kan bli dyr. Dels kostar kurslitteratur pengar och dels sker många event under nollningen som kommer att kosta i biljettpris. Till exempel kommer en sittning kunna kosta mellan 100 och 200 kr, beroende på antalet rätter med mera. Dessutom köper man många saker i början som skall räcka hela studietiden. Många väljer att köpa sångbok, overall och teknologmössa under nollningen, vilket totalt kan tänkas kosta ca 1000 kr. Det är helt enkelt upp till dig att väga av hur mycket du vill delta i. Ingenting relaterat till nollningen är obligatoriskt, och även om man inte väljer att köpa overall och hela paketet får man alltid vara med på aktiviteter. Om du tror att du kommer vilja delta i många aktiviteter och köpa overall, mössa och sångbok kan det vara bra att ha lite pengar undanlagt. Känner du dig osäker på detta kan du alltid be dina faddrar om råd.

Allt under nollningen är helt frivilligt. Ibland kommer det vara väldigt mycket aktiviteter och det kan kännas svårt att orka med allt som händer. Det är helt okej att stanna hemma och sen komma tillbaka vid en senare aktivitet. Man är alltid varmt välkommen på nollningen.